• Español
  • Català
  • English
  • Italiano
  • Français

La nostra metodología

Una metodologia integradora (analític-experiencial)

El mètode Analític Experiencial , utilitzat per l’equip d’IPITIA, sintetitza diferents línies psicològiques amb l’objectiu d’activar les pulsions primàries de la persona, focalitzant en reptes vitals de la persona, a través de la seva pròpia voluntat i autèntic desig, deu tractar d’assolir com via òptima i necessària de superació de pors i inseguretats.

Aquest mètode busca despertar la vida i dirigir-la cap a uns elements concrets que generin la suficient motivació, passió i sinergia com per a activar els mecanismes biològics que permeten la realineació del sistema nerviós.

D’aquesta manera, el pacient va substituint gradualment la por per valor, el raonament per l’instint, el pensament per l’acció i, en definitiva, la inhibició per la vida. Quan això passa, desapareix l’ansietat responsable d’obsessions i compulsions, que van disminuint en número i intensitat fins, en molts casos, arribar a la curació completa.

Perquè Analític-Experiencial

Els fonaments teòrics de la metodologia d’IPITIA es troben principalment en l’etologia (l’estudi del comportament animal), en la teoria bio-psico-social de Millon i en la Psicologia Analítica de Carl Gustav Jung.

Els éssers humans compartim fins a un 98% del nostre ADN amb alguns primats, i quan ens oblidem de que la nostra natura és principalment animal comencem a sofrir. Les persones obsessives tenen un excés de dominància del logos sobre el component pulsional, és a dir, han perdut l’instint. Pensen en lloc de viure. Tornar l’instint i la pulsió a les persones representa el fonament etològic d’aquesta metodologia.

No obstant, no ens podem oblidar que cada cas és diferent, que cada pacient té una història que actua també a nivell simbòlic a el seu inconscient. Per aquesta raó, aquest mètode utilitza una teràpia personalitzada, en la que s’utilitzen les eines de la Psicologia Analítica per explorar en profunditat els aspectes de la personalitat que no s’han pogut desenvolupar i que demanen espai en la vida de la persona.

Entendre a la persona per saber com ajudar-la a perdre la por i recuperar l’instint, a través d’experiències reals.

La unicitat del mètode Analític Experiencial: diferències amb la Teràpia Cognitiva-Conductual

El mètode Analític Experiencial es diferencia principalment de la Teràpia Cognitiva-Conductual en que té una major flexibilitat, provinent de la seva síntesis de corrents psicològiques variades.

La Teràpia Cognitiva-Conductual es centra en el maneig de pensament i conducta, situant-se en actituds del present.

Per la seva part, el mètode Analític Experiencial indaga en els bloqueigs que generen el trastorn i, posteriorment, crea una teràpia flexible i personalitzada, evitant comportaments rígids i patrons de control.

Una persona que pateix TOC sol passar hores rumiant i debatent temes en la presó de la seva ment, o estableix estrictes rituals conductuals que suposadament redueixen la ansietat relacionada amb una por obsessiva. Preveure la realització d’aquest ritual es tradueix en una lluita contra la pròpia ment més que en una millora de l’estat d’ànim.

Els símptomes del TOC són producte d’una falta de canalització d’energia vital: quan a traves de la teràpia aquesta energia s’activa i focalitza a través de la pulsió, el cervell té una alternativa a la reiteració del pensament i les obsessions es redueixen.

El TOC es manifesta a nivell cognitiu, però no és un problema cognitiu. Si només es treballa a dit nivell, la ansietat simplement canviarà d’objecte, i apareixerà una nova obsessió.

Per això, aquesta metodologia proposa, no tant una exposició directa als medis a la persona, sinó un entrenament per assolir objectius reals, la qual cosa, implícitament, haurà significat vèncer a dites pors, amb la finalitat de reduir la ansietat i, amb ella, les obsessions i compulsions.

A través de les sessions individuals, grupals i d’una sèrie d’activitats externes, pactades amb un terapeuta, la persona va identificant i entrenant les seves àrees deficitàries, de manera que es puguin dur a terme aquells canvis en l’estil de vida que alliberaran al pacient de la por i de la inhibició.

Com serà la teràpia

Encara que aquest mètode Analític Experiencial és flexible i s’adapta a cada persona, existeixen objectius i eines que són part de la teràpia i que en la gran majoria de casos constitueixen la envergadura del tractament:

  • A les primeres sessions individuals (presencials o online) ens dediquem a identificar el problema amb un diagnòstic clar, les seves causes, les àrees de inhibició i els aspectes de la personalitat que han quedat reprimits i causen la ansietat responsable d’obsessions i compulsions.
  • El desbloqueig de dita ansietat comença a través d’exercicis d’Activació Pulsional que hem desenvolupat al nostre centre i que tindran lloc tant a la consulta com fora, amb la finalitat de tornar a activar la biologia de l’individu; el que nosaltres anomenem instint.
  • Terapeuta i pacient pacten activitats externes que resultaran imprescindibles i part integrant de la teràpia.
  • Es treballed aspectes d’un mateix identificats com bloquejats o deficitaris (fermesa, decisió, sexualitat, sensualitat, creativitat …) a través d’una gran varietat d’estímuls exercicis proposats per el terapeuta.
  • S’anima als pacients a participar en les sessions de Workout del cap de setmana mensual, amb la idea de que puguin anar enfrontant-se a les seves pors d’una forma innovadora, contundent i eficaç.
  • S’aclaren els objectius vitals de la persona, i, finalment, se’ls ajuda a aconseguir-los (PPT), de forma que la ansietat i la energia es canalitzen en objectius apassionants, evitant així cada vegada més la reiteració del pensament i del comportament.
  • La persona s’enfronta a les pors obsessives i les supera a través d’un canvi en el seu estil de vida que permet activar i focalitzar les pulsions cap a objectius i experiències reals.

 

No obstant això, cada cas és únic i requereix una atenció individualitzada, i és per això que els nostres terapeutes utilitzen les eines de la metodologia Analítica Experiencial de la forma i en l’ordre més adequat per a cada persona.

R

ADAPTACIÓ

IMPLICACIÓ

EXIGÈNCIA

Les teràpies són personalitzades i depenen de cada individu, però tenen per caràcter general una duració d’entre 6 i 24 mesos, depenent del cas, de la edat del pacient, de la evolució del trastorn i, sobretot, de la implicació del pacient a la teràpia.
La teràpia requereix de la implicació del pacient i del psicòleg, més enllà d’un simple diàleg. És clau un alt nivell d’exigència: guarir un trastorn obsessiu requereix canvis substancials en l’estil de vida de qui el pateix, i per tant voluntat i valentia.

Altres teràpies

Teràpia Intesiva

Terapia Intensiva

La teràpia TOC intensiva està pensada específicament per a aquelles persones que volen enfrontar-se de forma contundent i radical al procés de dissolució del TOC, ja sigui compulsiu o no.

Teràpia de grup

Teràpia de grup

Els pacients s’enfronten a les seves pors i inhibicions d’una forma diferent e innovadora. Es tracta d’una experiència acollidora però molt intensa, que accelera el procés de curació del pacient.

Teràpia presencial

Teràpia presencial

Des de l’inici treballem per baixar el nivell d’ansietat perquè així disminueixin també les obsessions i/o compulsions. Et proposarem activitats que t’apassionaran i que t’ajudaran a sentir-te més lliure.

CONTACTA AMB NOSALTRES

(+34) 935 282 353

(+34) 637 669 160

o escriu-nos amb el teu número de telèfon i quan vols parlar, i et trucarm nosaltres, sense cost per tu

IPITIA NEWSLETTER

Vols rebre les notícies més rellevants del nostre centre?

T’informem de totes les novetats cada mes: noves activitats, tallers, xerrades i conferències, notícies del nostre centre, articles del nostre equip i molt més. Subscriu-te gratuïtament!

Política de privacidad

© Copyright 2020 | IPITIA | Institut Psicològic Internacional | www.ipitia.com | Adaptación web 2XI media
Protección de Datos | Aviso Legal | Enlaces de interés | Uso de Cookies | Trabaja con nosotros