Carta del Director

DAMIÁN RUIZ
DAMIÁN RUIZPsicòleg Clínic
Director de l’IPITIA
Analista Junguià (IAAP)
VEURE CV+

OCD Types of Therapy

DEMANAR CITA

Llibre per alliberar-se de les obsessions

El nostre llibre

A l’abril del 2014 vam obrir el IPITIA, – després d’una llarga formació i experiència terapèutica (veure C.V)- , un projecte concebut amb la idea clara i objectiva d’ajudar a les persones amb trastorn obsessiu, alt nivell d’ansietat o altres problemàtiques considerades greus dins de la psicologia clínica i per al qual, prèviament, i derivat de la meva pròpia experiència professional, vaig investigar teòricament fins a trobar alguna de les claus amb les que hem pogut ajudar i estem ajudant a moltes persones.

La metodologia que vaig desenvolupar, i a la qual vaig posar el nom de AFOP (Activació i focalització pulsional) és una síntesi integradora de diverses corrents teòriques dins l’àmbit de la psicologia, des de la concepció de l’inconscient de Jung, passant per la teoria bio-psico-social de Millon, l’estudi del comportament animal, concretament de determinats primats, que proveeix l’etologia, així com elements de la bioenergètica de Lowen. Per tant tot el que aporta aquest mètode és derivat d’un cos teòric i pràctic sòlid i que es construeix des de la lògica més racional sense donar cap salt al buit que requereixi de la fe o de la confiança cega del pacient.

D’altra banda, i malgrat el meu interès per la biologia, la neuropsicologia o la immunologia, reconec no tenir un pensament pròpiament científic, des de la perspectiva estadística, sinó racional, és a dir, aquell que es va derivant i desenvolupant a través de la lògica com passa amb tot el cos teòric psicoanalític o el de la psicologia humanística. Amb això, a on pretenc arribar és a la idea que és el propi pacient el que pot anar constatant la seva millora a través de les sessions que vagi fent, i no cal que esperi molt de temps per comprovar si el treball terapèutic que fem li està funcionant bé.

I ara que ja comencem a ser progressivament primera opció per a moltes persones que busquen tractar-se de TO/C, -la majoria dels nostres pacients venien de fer anys de teràpia amb la metodologia psicològica més estesa-, ens sentim molt responsables de l’esperança que es diposita en nosaltres i encara que no som infal·libles, tenim casos resistents, i en altres arribem només a aconseguir certa millora, és veritat que hem ajudat a moltes persones a superar completament un trastorn obsessiu o reduir-lo fins nivells prou baixos (fins i tot en persones que portaven més d’una dècada patint-lo) com perquè no els impedeixi fer una vida tranquil·la i adequada. Això és el que ens permet dir que el trastorn obsessiu es pot curar, insistint una vegada més que la lògica que acompanya el nostre procediment terapèutic és completament racional.

D’altra banda, mitjançant test psicomètrics i qüestionaris d’autoavaluació, seguim la progressió del pacient, i és a través d’ells que podem afirmar que hi ha una millora significativa en la majoria de casos.

Per això seguim treballant amb interès, investigant teòrica i pràcticament i buscant les claus que puguin ajudar-nos a trobar una solució encara més efectiva per a la totalitat de les persones que confien en nosaltres.

Qualifiquem a la nostra metodologia AFOP, com un mètode analític-experiencial, pel fet que diferenciem entre una part diagnòstica en que a més d’una profunda anamnesi, indaguem en les possibles claus de l’origen del trastorn i una part experiencial, activadora, en la qual vam suggerir al pacient tot un seguit d’activitats en el terreny de la seva experiència vital que l’ajudin a posicionar-se amb més seguretat, assertivitat i fortalesa davant de les dues pors claus subjacents en tot TOC: la por i la culpa.

Ens esforcem per alliberar del sofriment a les persones que tenen un trastorn obsessiu, alta ansietat o un altre tipus de problemàtica psicològica greu, aquest és el nostre principal, per no dir únic, objectiu.

Damián Ruiz
Psicòleg (COPC) i Analista Junguià (IAAP)
Director de l’IPITIA
Barcelona (Cat/ESP)
Gener, 2018

CONTACTA AMB NOSALTRES
(+34) 935 282 353(+34) 637 669 160

o escriu-nos amb el teu número de telèfon i quan vols parlar, i et trucarm nosaltres, sense cost per tu