Teràpia de Fòbia Social
En què podem ajudar-te?
La fòbia social consisteix en una forta por a ser jutjat per uns altres i a sentir i manifestar vergonya. En aquesta teràpia de fòbia social treballarem per superar-ho.
Què és la Fòbia Social?
La Fòbia Social es defineix com la por o l’ansietat intensa en una o més situacions socials en les quals l’individu està exposat al possible examen per part d’altres persones. Es tracta d’un dels trastorns d’ansietat més comuns i sol portar l’individu a una evitació sistemàtica de les situacions temudes i per tant a una reducció significativa de l’amplitud de l’entorn i del suport social.
Tractar la fòbia social de forma grupal té beneficis evidents, ja que el fet de formar part d’un grup significa exposar-se a la por principal de forma regular.
No obstant això, aquest grup no es conforma exclusivament com un lloc d’exposició a la por i de reforç/desenvolupament de les habilitats socials a través del grup, sinó com un espai en el qual, sota la direcció del terapeuta, els individus poden descobrir l’origen de la por i recuperar l’instint social perdut.
No treballem ensinistrant persones malaltes, sinó ajudant a evolucionar individus sans que encara no es coneixen com a tals.
La nostra àmplia experiència terapèutica en Trastorns d’Ansietat i la nostra metodologia basada en l’Activació i Focalització de les Pulsions bàsiques de l’ésser humà, ajuden als individus no solament a saber com enfrontar-se a les situacions socials, sinó també a trobar les motivacions i la força necessària per fer-ho.
Com és el tractament de la Fòbia Social en IPITIA?
Entenem la fòbia social com un problema on es barregen la por o les dificultats als vincles socials i externs d’una manera directa així com la falta d’autoestima i seguretat del pacient que la sofreix. Per tant treballem en aquesta doble direcció, ajudem a la persona a superar a poc a poc la por real, mitjançant el treball de camp extern, així com tractem de desenvolupar una personalitat forta, segura i determinada, no sota els esquemes de la psicologia positiva sinó partint del coneixement, previ anàlisi psicològic, d’aquells aspectes de la naturalesa real del pacient que són desconeguts per a ell o ella i poden ser potenciats o activats per guanyar seguretat en si mateixos.
És a dir, no apliquem “plantilles” de funcionament suposadament vàlides per tots sinó que personalitzem la teràpia per a cada persona i busquem les qualitats i potencialitats desconegudes per a cadascun de manera que el tractament es faci més efectiu.
El tractament inclou teràpia individual i/o grupal i activitats recomanades i ofertes del mateix centre o realitzades en altres llocs més propers al domicili del pacient.
La nostra teràpia pretén intensificar el procés de recuperació de la persona.
Modalitats de teràpia per tractar la fòbia social
Preguntas frecuentes
L’individu sent por i ansietat quan està exposat al possible examen per part d’altres persones com per exemple en mantenir una conversa, reunir-se amb persones desconegudes, ser observat menjant o bevent, actuar davant d’uns altres… (p. ex., donar una xerrada).
En els nens, l’ansietat es pot produir en les reunions amb individus de la seva mateixa edat i no solament en la interacció amb els adults.
L’individu té por d’actuar, de mostrar-se i interaccionar sent un problema afegit quan els símptomes d’aquesta ansietat es noten i es valoren negativament, és a dir, que li humiliï o avergonyeixi; que es tradueixi en rebuig o que ofengui a altres persones. La realitat és que són ells els qui es rebutgen per la seva actitud i els genera molt sofriment que l’entorn es doni de compte.
Les situacions socials s’eviten sent aquest un altre símptoma característic de la fòbia social.
La por o l’ansietat són desproporcionats a l’amenaça real plantejada per la situació social i el context sociocultural.
La por, l’ansietat o l’evitació és persistent, i dura típicament sis o més mesos.
La por, l’ansietat o l’evitació causa malestar clínicament significatiu o deterioració en lo social, laboral o altres àrees importants del funcionament.
La por, l’ansietat o l’evitació no es poden atribuir als efectes fisiològics d’una substància (p. ex., una droga, un medicament) ni a una altra afecció mèdica.
La por, l’ansietat o l’evitació no s’explica millor pels símptomes d’un altre trastorn mental, com el trastorn de pànic, el trastorn dismòrfic corporal o un trastorn de l’espectre de l’autisme.
- Tremolors o sacsejades
- Batecs cardíacs ràpids
- Sudació
- Malestar estomacal
- Nàusea
- Rubor
- Veu tremolosa
- Tensió muscular
- Confusió
- Diarrea
- Mans fredes i humides
- Dificultat per dormir
- Opressió en el pit
‘Quan tens trastorn d’ansietat social t’adones que l’ansietat o la por és desproporcionada amb la situació. No obstant això, estàs tan preocupat pel desenvolupament dels símptomes del trastorn d’ansietat social, que evites situacions que poden desencadenar-ho. Aquest tipus de preocupació crea un cercle viciós que pot empitjorar els símptomes’
DIFICULTAT per mantenir contacte ocular, parlar en públic, retornar un article de compra, escriure davant de gent, donar a conèixer les pròpies idees i pensaments, iniciar una conversa…
Si ets tímid i sents que la timidesa a poc a poc t’està fent evitar situacions i guanya terreny en el teu dia a dia és convenient treballar en això perquè no es desenvolupi una fòbia social.
La persona que pateix de fòbia social sota la mirada autocrítica fa dels seus propis pensaments els pensaments d’uns altres considerant-se feble, maldestre, ansiós covard… fent de la seva opinió l’opinió dels altres.
Quan es treballa terapèuticament problemes de fòbia social es treballa també amb la percepció que la persona té sobre si mateix com també dels altres millorant considerablement l’autoestima.
La fòbia social és molt limitant perquè va fent que poc a poc les persones s’aïllin o visquin cada vegada en major solitud. Una solitud no desitjada i que tard o d’hora provoca majors problemes com poden ser estats d’ànim depressiu o pensaments obsessius per la falta de comunicació.
En primer lloc mitjançant l’augment de la seguretat i l’autoestima personal, expressant tots aquells temors i creences mitjançant el diàleg terapèutic, potser ajudat de l’expressió corporal, i posteriorment mitjançant el treball de camp, és a dir en aquells llocs o situacions que el pacient tem. Per a això en el nostre equip comptem amb la figura del PPT (Psychological Personal Trainer, que pot ser el seu propi psicòleg o un altre) perquè, quan tots dos ho considerin oportú, pacient i terapeuta, acompanyi al primer a vivenciar situacions que tem. Però abans de vivenciar-les es prepararà en l’àmbit de la teràpia.
Es diferencia de la teràpia d’exposició en què primer desenvolupem aspectes de la personalitat i del temperament abans de confrontar-se amb les pors reals (alguna cosa semblant als actors que utilitzen el mètode Stanislavski
i en el qual s’entrenen per arribar un dia a sortir a escena de manera professional). No usem aquesta metodologia, simplement fem que la persona “creixi” en les seves dimensions emocional i intel·lectual perquè adopti una posició física més segura i determinada.
Les relacions socials, la vida externa han d’arribar a considerar-se més un element desitjable que temible.
CONTACTA AMB NOSALTRES
(+34) 935 282 353(+34) 637 669 160
o escriu-nos amb el teu número de telèfon i quan vols parlar, i et trucarm nosaltres, sense cost per tu
IPITIA NEWSLETTER
Vols rebre les notícies més rellevants del nostre centre?
T’informem de totes les novetats cada mes: noves activitats, tallers, xerrades i conferències, notícies del nostre centre, articles del nostre equip i molt més. Subscriu-te gratuïtament!