Hi ha molt escrit sobre el TOC però la majoria de les persones segueix associant el trasntorn obsessiu al rentat de mans o a la necessitat d’ordenar o netejar coses. No obstant, hi ha molts altres tipus de TOC que són tan o més freqüents. Es per aquesta rao que fem aquesta campanya d’informació sobre els diferents tipus de TOC:

TOC homosexual

tipos de toc homosexualEl TOC homosexual és uns dels trastorns obsessius més freqüents. No obstant això, hi ha molt poc escrit sobre això. Moltes vegades és mal diagnosticat com una homosexualitat reprimida, la qual cosa causa encara més angoixa en les persones que ho sofreixen. Molts pacients es sorprenen en veure que hi ha més gent que té TOC homosexual i, sobretot, quan se’ls explica que una majoria de les persones que acudeixen al nostre centre acudeixen per aquest principal motiu. En aquesta pàgina explicarem què és el TOC homosexual, com s’origina, com afecta a la vida d’una persona que ho sofreix i com es pot tractar.

LLEGIR MÉS

Obsessió per la neteja

tipos de toc limpieza

L’obsessió per la neteja consisteix en una por excessiva a la contaminació i al contagi. Les persones que ho sofreixen perceben un risc exagerat de contaminar-se o de contaminar a una altra persona del seu entorn.

Normalment hi ha alguna cosa que ha de ser “netejada” o “purificada”, com els pensaments obsessius relacionats amb la contaminació, accidents o emocions no desitjades com la ràbia, l´odi o la culpa.

Poden tenir pensaments molt poregosos com, per exemple, tocar la barra del metre i contreure una malaltia greu o que per no rentar els plats “bé o suficient” un dels seus familiars es contagiï i es mori.

 

LLEGIR MÉS

TOC de gelosia

tipos de toc celosLa gelosia obsessiva funciona d’igual manera que altres TOC, però en aquest cas el pensament reiteratiu e intrusiu que no pot controlar la persona gira entorn a la idea obsessiva, delirant en moltes ocasions, que li són infidels i amb una necessitat compulsiva de comprovar-ho. Indagar a les xarxes socials de la parella, correu, preguntes de comprovació, agafar informació personal, telèfon mòbil, seguiment a la persona o bé relacionar qualsevol conducta de la parella (que s’arregli, que estigui feliç, trista, que arribi tard, es depili o afaiti…) amb la intenció de veure un amant o cometre un acte d’amagat.

LLEGIR MÉS

Por a la mort

tipos de toc miedo a la muerte

La por a la mort és una por existencial i de tots els temps. És una por que afecta a totes les persones que reflexionen sobre la seva presència en aquest món. Pensar sobre la mort indica que tenim una consciència elevada que ens permet sortir de la rutina i valorar el que estem aportant a la nostra comunitat o que estem deixant petjada .

No obstant això, aquesta contemplació es pot convertir en un problema en el moment que la por i la reflexió sobre la mort es converteixen en la nostra principal ocupació del dia. Això és el que passa en el cas d’aquest TOC o trastorn obsessiu relacionat amb la por a la mort (també conegut com la fòbia a la mort o tanatofòbia).

LLEGIR MÉS

TOC d'amors

tipos de toc amoresEl toc d’amors és un tipus de trastorn obsessiu que consisteix a tenir obsessions i/o dubtes constants sobre la relació de parella i el sentir o no, amor veritable per l’altra persona. Les persones que sofreixen de toc d’amors poden dubtar sobre si la seva parella és adequada a llarg termini, si realment els sembla atractiva, si sexualment els pot satisfer i/o si la seva relació va a durar o no. Aquests dubtes no són desitjats i arriben a controlar-los tot el dia. Poden estar pensant i dubtant durant hores. No obstant això, la seva relació pot ser molt satisfactòria, és a dir, els pensaments no són generats necessàriament per una mala relació.

LLEGIR MÉS

Por a fer mal

tipos de toc miedo a hacer daño

La por a fer mal és un tipus de TOC on les obsessions es centren principalment en la por irracional a perdre el control i ferir físicament a algú, normalment a les persones més estimades o de major vulnerabilitat. Aquest tipus de pensaments o idees recurrents funcionen per associació en els seus inicis, qualsevol notícia o succés violent que puguin saber o conèixer els serveix per imaginar-se a ells en aquesta situació.

Què passaria si jo perdo el control i mato a algú? Seria capaç de fer una cosa semblant? I si em trobo en aquesta situació?… D’aquesta manera s’entra en una dinàmica que sembla no tenir fi.

LLEGIR MÉS

TOC religiós

tipos de toc religosoEl toc religiós consisteix en una por profunda a pecar, cometre blasfèmia, o no ser suficientement bo com a persona. A les persones que sufreixen de TOC religiós els hi preocupa tindre pensamients “dolents” o “impurs” y fer coses que no estan d’acord amb la Biblia. Poden tindre por a no acabar en el cel, o a que Déu els jutja per qualsevol cosa que facin. Creuen en un Déu sever que els condenarà per el seu comportament i món interior. Poden tindre por a ser posseits per el diable si no són “suficientment creients”.

LLEGIR MÉS

TOC de malaltia

tipos de toc enfermedadEl TOC de malaltia es caracteritza per la por obsessiva a contraure una malaltia i fins i tot viure sota la convicció de patir-la. La por té una funció bàsica i fonamental: la supervivència. Acompanya a qualsevol ésser humà com també a la resta de mamífers i està considerat una de les emocions primàries e instintives que ens ha permès adaptar-nos al medi. Sense por, moriríem. El problema es genera en el moment en què es converteix en disfuncional i en lloc de protegir-nos de un perill dificulta la vida com passa en el transtorn obsessiu compulsiu de malaltia.

LLEGIR MÉS

TOC de pedofilia

tipos de toc enfermedad

Les persones que padeixen TOC de pedofilia sofreixen molt i precisament per la temàtica de les obsessions, la pedofilia, els hi costa molt acudir a un professional o parlar sobre el transtorn en si, ja que moltes vegades es malinterpreta o s’assumeix un fals diagnòstic de pedofilia. No obstant, el TOC és una cosa molt diferent, s’alimenta de POR i no de DESIG, no té res a veure amb ser pedòfil.

LLEGIR MÉS

CONTACTA AMB NOSALTRES
(+34) 935 282 353
(+34) 637 669 160

o escriu-nos amb el teu número de telèfon i quan vols parlar, i et trucarm nosaltres, sense cost per tu

IPITIA NEWSLETTER

Vols rebre les notícies més rellevants del nostre centre?

T’informem de totes les novetats cada mes: noves activitats, tallers, xerrades i conferències, notícies del nostre centre, articles del nostre equip i molt més. Subscriu-te gratuïtament!

* indicates requiredPolítica de Privacitat